Recept


Rönnbärsgelé (recept från Allt om mat)

  • Publicerad: 2 December 11:48
  • Kategori: Övrigt

Rönnbärsgelé

2 l rönnbär, (ca 1 kilo)
5 dl vatten
1 tsk citronsyra
9 dl strösocker per liter avrunnen saft
0,5 dl konjak
Koka upp vattnet och tillsätt rönnbären. Frysta rönnbär behöver inte tinas.
Låt bären sjuda under lock 20-25 min eller tills bären mjuknat. Krossa bären mot grytans kant under kokning. Tillsätt citronsyran.
Låt saften självrinna 1-2 timmar, genom silduk eller en ren handduk i ett durkslag.
Mät upp saft och socker. Sjud sedan saften ca 5 min, tillsätt sockret i ett par omgångar under tiden, så att det hinner smälta. Tillsätt konjak.
Låt blandningen sjuda vidare utan lock, till gelékonsistens. Rör ej!
Häll upp gelén i varma, rena burkar.
Koktiden kan variera
Koktiden påverkas av pektinhalten. Gör därför ett geléprov. Häll 1 tesked gelé på ett fat. Dra med en sked rakt igenom. Om gelén inte rinner ihop igen är den färdig.

Fredrik Eklund
Restaurangskyline.se